Mixér

Jak se dělá suši?

Pod pojmem suši, si většina laiků představí kus syrové ryby v něčem zeleném a rýži. Ti zasvěcení ovšem vědí, že ve skutečnosti se jedná o královnu japonské kuchyně. Doslovný překlad slova suši znamená „kyselá rýže“. Především se jedná o vařenou rýži spojenou speciální octovou omáčkou.

Kořeny tohoto pokrmu sahají až do vzdálené historie Japonska. První zmínka se dokonce datuje k roku 718 př. n. l. Původně šlo pouze o konzervaci ryb. Aby co nejdéle vydržely, nakládaly se do octa. Postupem let si každá část Japonska vytvořila svůj originální recept.

Základní surovinou pro přípravu suši je již výše zmíněná rýže. K těmto účelům se vyrábí speciální suši rýže, která se nakládá do octa. Rýži ovšem musíte mít správně uvařenou. Měla by být přirozeně lepkavá a držet potřebný tvar. Toho docílíte důkladným propráním rýže, prudkým uvedením do varu, kdy prvních 15 minut nenadzvedáváte pokličku a poté dvacetiminutovým odpočinkem pod poklicí. Takto uvařenou rýži naložíte do ochuceného octa. Až když je správně kyselá, můžete se pustit do samotného suši.

Na přípravu suši, byste měli mít speciální bambusovou podložku, která vám pomůže při rolování. Je praktické obalit si ji potravinovou fólií, aby se vám neupatlala. Dál budete potřebovat nějaké další suroviny, buď podle konkrétního receptu, nebo podle chuti. Většinou se používají kousky syrových či uzených ryb, mořské řasy, houby, avokádo a jiná zelenina.

Základní příprava suši je následující: Na bambusovou podložku si rozprostřete plátek mořské řasy Nori, na ni nanesete tenkou vrstvu rýže a na okraj blíže k sobě dáte další přísady. Např. kousky avokáda, krabích tyčinek či uzeného lososa. A pak už stačí jen zarolovat. Klidně při rolování trochu přitlačte, ať vám suši pěkně drží. Rolku poté rozkrájíte na jednotlivé kousky a podáváte s oblohou. Třeba s nakládaným zázvorem, wasabi křenem a sójovou omáčkou. Pokud chcete zachovat iluzi dokonalého mistra suši, neměli byste zapomenout na hůlky.

Foto: http://www.sxc.hu/photo/1435498

About the author

admin

Add Comment

Click here to post a comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

/* ]]> */